Hieronder zie je de balans en resultatenrekening van het afgelopen jaar van de huidige ondernemers. Aan de hand van deze cijfers ga je berekenen hoe de onderneming gepresteerd heeft.
Tabellen: Cijfers afgelopen jaar bestaande onderneming
Toelichting omzet en personeelskosten:
Op de berekening van de omzet van het hotel ad. € 574.875 komen we bij de vragen op terug.
De omzet van het restaurant ad. €150.000 bereken je door 12 hotelgasten te nemen die gemiddeld € 34,25 per dag besteden in het restaurant gedurende 365 dagen.
Personeelskosten (ook wel loonkosten genoemd) bereken je door het salaris van de eigenaren (€ 75.453) op te tellen bij de gemiddelde salarissen van 10 parttime medewerkers (€ 20.000 per medewerker).
Specificatie van de overige bedrijfskosten van € 108.731:
6. Uit de balans kan je aflezen wat de liquiditeit van de onderneming is. Geef aan wat de liquiditeitspositie van een onderneming inhoudt. De liquiditeitspositie van een onderneming wordt vaak berekend via een liquiditeitsratio. Bereken de liquiditeitsratio met de formule: Liquiditeitsratio = (vlottende activa / vlottende passiva) x 100%